Geen woorden maar paarden (Keulseweg)

Wat is paardencoaching nou precies?

Wat houdt paardencoaching nou precies in? Die vraag krijgen we vaak en het antwoord moet je eigenlijk gewoon zelf ervaren. Maar natuurlijk leggen we het graag voor je uit.

Equine assisted coachen, oftewel paardencoaching, is een methodiek waarbij paarden ingezet worden om coachees de gelegenheid te geven ervaringsgericht te leren. En hierbij te profiteren van de feedback van het paard.

Uit deze feedback ontstaan belangrijke leermomenten. Voorafgaand aan de coaching is de hulpvraag besproken en zijn realistische doelen gesteld. Hierbij wordt gekeken naar mogelijkheden en niet naar belemmeringen. Iedereen heeft situaties of gedragingen die je wilt veranderen of vragen waar je antwoorden op wilt. Samen met het paard ga je experimenteren en ervaren om dichter bij je oplossing te komen.

Wil je meer weten over deze methodiek, ga dan naar de website van onze beroeps- vereniging kreac.nl.

Neem contact op

De kracht van paarden

Paarden zijn bijzonder gevoelige dieren. Het zijn kuddedieren en hebben dus ook sociale vaardigheden. Zij gaan relaties aan, onderling maar ook met mensen. Een paard oordeelt niet op uiterlijk of eerdere ervaringen, maar reageert op wat iemand op dat moment doet of juist laat. Ze voelen of hun omgeving veilig is, dit doen ze uit nature. Je kunt ze niet voor de gek houden, ze voelen hoe het daadwerkelijk echt met jou gaat. Ze zullen je van feedback voorzien op een veilige manier, zonder oordeel.

Daarnaast is uit diverse onderzoeken aangetoond dat de aanmaak van het hormoon oxytocine stijgt wanneer paarden ingezet worden. Oxytocine wordt ook wel het ‘feel-good’ hormoon genoemd. Dit hormoon vormt een belangrijk onderdeel van gevoelens van vertrouwen en verbondenheid. Oxytocine vermindert tevens de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Oxytocine stelt ons in staat ons veilig te voelen waardoor we beter in staat zijn om nieuwe vaardigheden aan te leren!