De kracht van paarden

Paarden zijn bijzonder gevoelige dieren. Het zijn kuddedieren en hebben dus ook sociale vaardigheden. Zij gaan relaties aan, onderling maar ook met mensen. Een paard oordeelt niet op uiterlijk of eerdere ervaringen, maar reageert op wat iemand op dat moment doet of juist laat. Ze voelen of hun omgeving veilig is, dit doen ze uit nature. Je kunt ze niet voor de gek houden, ze voelen hoe het daadwerkelijk echt met jou gaat. Ze zullen je van feedback voorzien op een veilige manier, zonder oordeel.

Daarnaast is uit diverse onderzoeken aangetoond dat de aanmaak van het hormoon oxytocine stijgt wanneer paarden ingezet worden. Oxytocine wordt ook wel het ‘feel-good’ hormoon genoemd. Dit hormoon vormt een belangrijk onderdeel van gevoelens van vertrouwen en verbondenheid. Oxytocine vermindert tevens de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Oxytocine stelt ons in staat ons veilig te voelen waardoor we beter in staat zijn om nieuwe vaardigheden aan te leren!

 

  • Paarden zijn bijzonder gevoelige dieren die reageren op hoe je je daadwerkelijk voelt, niet op hoe je je voordoet. Ze reageren op je werkelijke intentie.
  • In de ruimte met een paard kunnen rationele denkprocessen omzeild worden en kom je gemakkelijker in contact met je gevoel.
  • Het paard kan je helpen dieper liggende leventhema’s op nieuwe wijze te belichten.
  • In het contact met het paard wordt al een groot deel van je spanning weggenomen.
  • Alleen al het aanraken van een paard kan al je zintuigen ‘aan’ zetten, waardoor je meer contact maakt met je lichaam.
  • Het oefenen in de buitenlucht met een paard aan je zijde is een belevenis die je niet snel zult vergeten!